Lifehacks

Wat is een Baclofenpomp?

Wat is een Baclofenpomp?

Een baclofenpomp wordt ingezet bij de behandeling van spasticiteit met het medicijn baclofen (Liorisal). De pomp zorgt ervoor dat het medicijn alleen terecht komt op de plaats waar het moet werken, waardoor de bijwerkingen minder worden.

Wat doet lioresal?

Lioresal wordt gebruikt om buitensporige stijfheid in spieren en/of spasmen te verminderen en te verlichten, zoals deze voorkomt bij verscheidene ziekten, zoals cerebrale parese, multiple sclerose, aandoeningen aan het ruggenmerg, cerebrovasculair accident en andere afwijkingen aan het zenuwstelsel.

Wat is baclofen?

Baclofen remt de berichten die via de zenuwen in het ruggenmerg naar de spieren gaan. Hierdoor treedt spierkramp minder snel op. De spieren kunnen beter bewegen en eventuele spierpijnen verminderen. De werking begint binnen een uur.

Wat kost een Baclofenpomp?

Kostenoverzicht baclofen

BACLOFEN
DDD Gemiddelde prijs per dag
GENERIEK, TABLET 25 mg 50 mg € 0,33
LIORESAL, TABLET 5 mg 50 mg € 1,03
TIZANIDINE

Hoe ontstaat een spasme?

Spasticiteit wordt veroorzaakt door schade of letsel aan het gedeelte van het centrale zenuwstelsel (hersenen of ruggenmerg) dat de willekeurige bewegingen aanstuurt. Deze beschadiging onderbreekt de belangrijke signalen die tussen het zenuwstelsel en de spieren worden uitgewisseld.

Welke pijnstiller is Spierverslappend?

Het is te gebruiken bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, jicht, migraine, pijn, menstruatiepijn, hoofdpijn, griep, neusverkoudheid en koorts. Nergens is aangetoond dat ibuprofen spierverslappende eigenschappen heeft.

Waar wordt baclofen voor gebruikt?

Baclofen is een spierverslapper. Artsen schrijven het voor bij spastische spierkrampen, bijvoorbeeld door multipele sclerose (MS), amyotrofische laterale sclerose (ALS) of hersenbeschadigingen, zoals na een beroerte.

Wat kan er gedaan worden aan spasme?

Medicijnen tegen spasmen

  • BACLOFEN. Baclofen (Lioresal®) is een spierontspanner.
  • BACLOFEN-POMP. Sommigen hebben een hogere dosis Baclofen nodig, maar kunnen niet tegen de bijwerkingen daarvan.
  • BENZODIAZEPINES.
  • BOTULINUM TOXINE.
  • DANTROLENE.
  • GABAPENTIN.
  • PHENOL.
  • TIZANIDINE.